Login:
Password:

Forgot password? Register

Article


38
[MK]Gazdasági tutorial 2 (Political)
Posted 4 years ago by
Hungary Org    
Report


Gazdasági tutorial


Üdvözöl minden kedves újoncot a Magyar Közlöny!
Ez a gazdasági tutorial második része. Az első részt itt érhetitek el.
A témánk most a pénzpiac és a részvénytársaságok.

Pénzpiac

A pénzpiac nagyon hasonló a való életbeli pénzváltókhoz. Amellett, hogy a szükséges nemzeti valutákat meg tudod venni, bizonyára te is láttad már, hogy van egy eladási és egy vételi ár. Ezzel árrés keletkezik. Az e-simen is hasonló a helyzet.

Leggyakrabban arra használjuk,a pénzpiacot, hogy beszerezzük az egységes fizetőeszközt, az aranyat, vagy épp a szükséges valutát. Illetve, hogy épp mi adjuk el ezeket. A pénzpiacot a Piac fülön a pénzpiac menüponton keresztül éred el.


Alapvetően 3 lehetőséged van:
- valutát veszel vagy adsz el aranyért
- aranyat veszel vagy adsz el valutárt
- valutát adsz el egy másik típusú valutáért

Kiválaszthatod a valuta típust két legördülő menüvel. Alapértelmezettként az a valuta jelenik meg, amelyik országban tartózkodsz éppen. A Swap currencies gombbal egyszerűen tudod a 2 beállított pénznem adás/vétel irányát felcserélni egy gombnyomással. Láthatod, hogy kik, mennyi valutát és milyen árfolyamon kínálnak.

Emellett az oldal alján lehetőséged van, hogy te helyezz ki pénzt a pénzpiacra:


Itt szintén beállíthatod, hogy milyen pénznemet akarsz eladni, milyen valutáért és milyen árfolyamon. Ha valaki vesz ebből, arról értesítést fogsz kapni. Itt és már a vásárlásnál is fontos az árrés.

Képzeld el, hogy szükséged van 100 dollárra, hiszen épp az USA-ban vagy és a piacról szeretnél venni kenyeret. Mivel idegen országban akarsz vásárolni az ő valutájukra van szükség. Megteheted, hogy veszel 100 USD-t mondjuk 1 UDS=0,1 gold árfolyamon. Ez összesen 10 gold lenne. Azonban megteheted, hogy te adsz el goldot USD-ért, és könnyen lehet, hogy jobb árfolyamon teheted azt, például 1 gold=11 USD-ért. Így ugyanannyi goldból 10 extra dollárt kerestél. Hiszen a pénzpiac keresleti és kínálati oldala legtöbbször eltérő.

Ugyanezt felhasználhatod, hogy tőkédből egy kis extra profitot termelj. Figyelve a pénz piacot, kihasználva az egyes valuták és/vagy arany közti árfolyamok eltérést. Például a fenti példát folytatva, a 110 USD-t kiteszed eladásra, és ha valaki megveszi, akkor már 10,1 goldod lesz. Ezt ismét kiteszed eladásra már 10,1*11 UDS-d lesz, azaz megint nyertél egy kis pénzt, és így tovább. Természetesen a nagyobb árrések nagyobb profitot is hoznak.

Azonban figyelj oda, hogy melyik piacokat használod. Megeshet, hogy csábító az árrés, viszont az adott valuta iránt nincs kereslet és nyakadon marad az eladhatatlan pénz. Nagy kereslet az aktív és sok lakossal rendelkező országok esetében van, hiszen a polgárok itt gyakran váltanak pénzt. Fontos lehet még az adott ország gazdasági stabilitása, háborúk kitörése és még számos egyéb tényező is.

Először ezért érdemes figyelni a piacokat, milyen mozgás van és kisebb összegekben tesztelni.

Részvénytársaságok

A részvénytársaságonak számtalan cége lehet, bármely országban, és bárhol tehet ki a termékpiacra és a pénzpiacra ajánlatokat. Az adózás rájuk is vonatkozik, de hasznos tulajdonságuk, hogy “székhelyük áttelepíthető”, vagyos kérvényezhetik a nemzetiség megváltoztatását, amit az adott ország kongresszusa szavazhat meg vagy uatsíthat el, így piacról piacra ugrálhat, kikerülve az adott piacra vonatkozó import adókat. A társaság élén a CEO=Vezérigazgtó áll. A társaság részvényeket bocsát ki, melyeket megvásárolván részvényesekké válunk. A részvények függvényében osztalék kibocsátásakor mi is részesülünk a vállalat profitjából. A cégeket a cégpiacról lehet megvenni. Vásárlásukkor lehetőséged lesz olyan RT-hez hozzárendelni, melynek te vagy a CEO-ja.

Vásárlás, eladás

A cégben lesz egy speciális hely, ahol megjelenítheted saját és tulajdonostársaid ajánlatát és módosíthatod sajátod.
Veszélyes dolog beleugrani egy olyan üzletbe, amit nem hozzáértők vezetnek, így mindig győződj meg arról, hogy a részvénytársaság, ahol részvényt vásárolnál, hozzáértő kezekben van!

Átverések

Az átveréseket (minden olyan tevékenység, mely az RT kifosztásához járul hozzá az e-sim egy külön, súlyos törvénnyel fogja büntetni. Több olyan eset volt, amikor a CEO lenyúlta társaság pénzét úgy, hogy kirakta a terméket vagy a valutát/goldot a piacra alcsony áron és azonnal felvásárolta azt.

Részvénytulajdonosi törvények

A panel 2 lehetőséget fog adni. Az első a bizalmi szavazás (sack proposal), mely 0,25 goldba kerül és vele leváltható a jelenlegi CEO vezérigazgató, ha a tulajdonosok túlnyomó többsége támogatja a leváltást (CEO is szavazhat). A második a vezérigazgató kinevezése (propose CEO), mellyel a CEO megüresedett helyére választható új CEO a részvénytulajdonosok közül.

Részvénykibocsátás

A CEO kiadhat egy kibocsátási szavazást. Beállítja a kívánt részvénymennyiséget és a kívánt kibocsátási árat. Ezek a megszavazott áron kikerülnek a piacra, ha átmegy a javaslat. Ha a CEO az árat változtatni akarja, megvan a lehetősége a szerkesztésére. Ekkor egy új javaslat indul, amire szintén szavazni kell.

Osztalékfizetés

A CEO panelben van lehetőség az osztalékok kifizetésére. Mint CEO, beállíthatod a teljes kifizetendő osztalékot. Ekkor egy javaslat indul, ahol a részvénytulajdonosok szavazhatnak. Ha átmegy, akkor minden részvénytulajdonos a következő képlet szerint kapja a pénzt: kiutalandó teljes*saját részvények száma/összes részvényszám. Az osztalékot bármikor ki lehet fizetni, amikor a CEO akarja. Nincs limit.

FAQ

1.) Kapok XP-t a szavazáskor?
Nem.

2.) Hogy rakhatok egy céget az RT-mbe?
A cégpiacon, aukción lesz lehetőséged vásárolni vagy egy meglévőt adományozni a “donate company” opcióval a Részvénytársaság oldalán. (ezen kívül pénzt is adományozhatsz ilyen módon az RT-nek)

3. )Hogy adhatom el részvényeim?
Bármilyen áron, amin te akarod, eladhatod, módja feljebb.

4. )Mennyire biztonságos a modul?
Semmi sem tökéletesen biztonságos,elvileg szigorúan büntetik azt aki ellopja így mások pénzét, de attól még legyél óvatos.

5. )Hogy vehetek meg egy ilyen céget?
Nem lesz olyan opciód, mint a normál cégeknél. De megveheted a részvények többségét és ezáltal CEO-ként irányíthatod tovább.


Remélem további hasznos információkkal tudtam szolgálni.
Ha a leírtakkal kapcsolatban bármi kérdésed van nyugodtan írj privát üzenetet a játékban nekem

(A cikket köszönjük andrufnak!)


Previous article:
[MK]Gazdasági tutorial 1 (4 years ago)

Next article:
[MK]Görgei Század! (4 years ago)


Comments (2)
01-07-2015 11:02:13
(4 years ago)


Híres lettem \o/

29-06-2015 17:11:13
(4 years ago)


Minden dicséretem.New comment
Message:

Characters remaining:

1000


forum | Laws | Privacy policy | Staff | Wikia | Alpha | Primera | Secura | Suna | Aurora | Pandoria
Play on